Pse gratë jetojnë më gjatë se meshkujt?

Gratë kanë tendencë të jetojnë më gjatë se burrat dhe çelësi mund të jetë në efektet mbrojtëse që ka estrogjeni në kromozome, sugjeron kërkimi i ri.

Një nga vlerësimet më të mira të jetëgjatësisë është kohëzgjatja e telomeres, grupi i informacionit gjenetik në këshilla të kromozomeve.

Telomerët e grave kanë tendencë të jenë më të gjatë se te meshkujt dhe të qëndrojnë më gjatë në këtë mënyrë, dhe pikërisht telomeri lidhet me jetëgjatësi më të gjatë.

Tani, hulumtimet e reja nga Universiteti i Kalifornisë, San Francisko, sugjerojnë se estrogjeni në fakt nxit aktivitetin e një enzime që ndihmon në zgjatjen e telomereve dhe mund të zgjasin jetëgjatësinë.