Bullgaria merr vendimin për propozimin “francez”, dritë jeshile Shqipërisë

Parlamenti i Bullgarisë më në fund ka miratuar propozimin e Presidencës franceze të Këshillit të BE-së për fillimin e negociatave për anëtarësimin e Maqedonisë së Veriut në BE.

Mediat bullgare shkruajnë se kjo është arritur përmes një projektvendimi të dorëzuar nga bashkëkryetari i “Bullgarisë Demokratike” Hristo Ivanov, në të cilin thuhet se Bullgaria do të mbështesë çdo hap të procesit të integrimit evropian të Republikës së Maqedonisë së Veriut në specifikimin e kornizës negociuese dhe konkluzioneve të këshillit.

Pas më shumë se katër orësh debati, projektvendimi u miratua me 170 vota pro, 37 kundër dhe 21 abstenime.

Shqyrtimi dhe votimi i tri projekt-rezolutave të dorëzuara nga GERB, MRF dhe Bullgaria Demokratike në 48 orët e fundit arriti t’i kthejë deputetët në sallën plenare, pasi dy seancat e fundit dështuan për shkak të mungesës së kuorumit.

Ditën e djeshme, deputetët në komisionin përkatës parlamentar për politikën e jashtme u përballën me disa rezoluta konkurruese të dorëzuara në parlament në 48 orët e fundit pas shkarkimit të kabinetit të Kiril Petkov.

Komisioni i refuzoi propozimet e GERB-it dhe MRF-së, por miratoi projektvendimin e “Bullgarisë Demokratike”, pasi kishte dëgjuar më parë raportin e Ministrisë së Punëve të Jashtme, të paraqitur nga ministrja në dorëheqje Teodora Gençovska.

Votimi për rezolutat e konkurrencës përkoi me tensione në Maqedoninë veriore rreth të ashtuquajturit propozim kompromisi francez midis Sofjes dhe Shkupit.

Kryeministri Dimitar Kovachevski nga Brukseli e refuzoi atë dhe partia kryesore opozitare VMRO-DPMNE e përshkroi atë si një hap drejt “bullgarizimit”. Teorikisht, Maqedonia e Veriut nuk ka të drejtë të refuzojë kornizën negociuese, por në praktikë nuk mund të ndalet nëse nuk dëshiron të negociojë apo nënshkruajë protokollin dypalësh të dialogut Sofje-Shkup, i cili do t’i jepte Bullgarisë garancitë e kërkuara.

Sot është dita e dytë e Këshillit Evropian, në të cilin Sofja pritet të dalë me një qëndrim për kornizën negociuese me Maqedoninë e Veriut. Nga Brukseli, kryeministri Kiril Petkov shpjegoi të enjten se një hap i tillë do të ishte i mundur vetëm me një vendim nga Asambleja Kombëtare, të cilës ai transferoi përgjegjësinë për këtë temë javën e kaluar.