Takimi i Nivelit të Lartë organizuar nga Komisioneri i Lartë për Refugjatët, Voda në selinë e OKB: Ja hapat që ka ndërmarrë e po ndërmerr Shqipëria kundër fenomenit të pashtetësisë

Ditën e djeshmenë Gjenevë është zhvilluar Takimi i Nivelit të Lartë në selinë e OKB, organizuar nga Komisioneri i Larte per Refugjatet, ku Shqipërinë e ka përfaqësuar zv.ministrja e punëve të Brendshme, Rovena Voda.

Lajmin e ka bërë të ditur vetë Voda me anë të një postimi në facebook, ku saktëson se ‘’dje ne Gjeneve, ne seline e OKB, ne Takimin e Nivelit te Larte, organizuar nga Komisioneri i Larte per Refugjatet, pata nderin bashke me ambasadoren e Misionit tone ne Gjeneve zj. Ravesa Lleshi, te perfaqesoja Shqiperine dhe te ndaja me perfaqesuesit e vendeve anetare, te gjitha hapat konkrete qe ka ndermarre Shqiperia, kryesisht Ministria e Brendshme, ne luften kunder fenomenit te pashtetesise, hapa qe u vleresuan si konkrete e efektive nga perfaqesues te larte te UNHCR dhe vendeve te tjera.’’

Në fjalën e saj në këtë takim të rëndësishëm, Voda theksoi hapat që Shqipëria ka ndërmarrë e po ndërmerr ne luften kunder fenomenit te pashtetesise  Voda theksoi se ”deri në vitin 2020 Shqipëria do të krijojë me ligj, dhe do të zbatojë, një procedurë të dedikuar të përcaktimit të pashtetësisë, e cila përfshin masat themelore procedurale, dhe të drejtat dhe detyrimet (statusin juridik) të personave pa shtetësi, në përputhje me dispozitat e Konventës1954, në lidhje me statusin e pa shtetësisë Persona. Ne synojmë ta përmbushim këtë angazhim, përmes Ligjit për Azilin, i cili aktualisht po kalon rishikim në nivelin administrativ, ose përmes Ligjit për të Huajt, që është për t’u shqyrtuar në vitin 2020. ” 

Nga ana tjetër Voda theksoi se Shqipëria ka bërë hapa para në këtë drejtim.

”Shqipëria ka rritur ritmin dhe ndërmori hapa konkretë për të zvogëluar rrezikun e pashtetësisë. Në fund të vitit 2017 dhe në fillim të 2018, një konsorcium i institucioneve publike dhe Ministrive, organizatave të shoqërisë civile dhe UNHCR, ndërmorën një hartografim dhe vlerësim të situatës në vend, të cilën ne e publikuam në qershor 2018. Rezultatet përfshinë identifikimin-vetëm në tre muaj – nga 1,031 persona, nga të cilët 97% fëmijë në rrezi të pashtetësisë. Ky numër është marrë si një bazë fillestare përmes një harte tremujore të kufizuar me kohë, por në realitet numri për fat të keq është më i lartë. Vetëm për t’ju dhënë një ide, në muajin pasi mbyllëm hartën, u identifikuan rreth 400 fëmijë të tjerë në rrezik.”, theksoi zv.ministrja.