Nëse do të reduktosh sëmundjet e zemrës, thjesht ec më tepër

A keni një trashëgimi të sëmundjeve të zemrës në familjen tuaj? Ju mund të zvogëloni rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve dhe vdekjes si pasoje e sëmundjeve të zemrës nëse do të lëvizni më tepër .

Këto janë gjetjet e studimit më të madh deri më sot të shoqatave që merren me stërvitjen, palestrën dhe gjenetikën kardiake. Rezultatet e studimit tregojnë se, pavarësisht nga trashëgimia jonë gjenetike, të gjithë ne mund të përfitojmë duke lëvizur më shumë.

Studiuesit kanë filluar të përdorin një teknikë të quajtur ‘genome-wide-association’ për të zmbrapsur rreziqe të tilla. Ata e përshkruajnë gjenet e të gjithë njerëzve dhe e kontrollojnë informacion për rezultatet shëndetësore për të parë nëse njerëzit me gjenin A kanë gjithashtu sëmundje të zemrës, kancerit të gjirit , alzheimerit ose ndonjë sëmundje tjetër.

Sëmundja e zemrës natyrisht ka marrë vëmendje të veçantë nga hulumtuesit e gjenetikës, pasi ajo vret më shumë njerëz në mbarë botën se sa çdo sëmundje tjetër. Në vitet e fundit, studiuesit e gjenetikës kanë izoluar një numër variacionesh gjenesh që janë të lidhura fort me kushtet e rënda të zemrës dhe mund të identifikohen me testimin gjenetik.

Por sigurimi i njerëzve me informata gjenetike që sugjerojnë se zemrat e tyre janë të rrezikuara pa u ofruar atyre mënyra të mundshme për të shmangur atë kërcënim duket e pashpresë.

Fatmirësisht, disa studime të kaluara kanë lënë të kuptohet se mënyrat e jetesës së njerëzve, duke përfshirë mënyrën se si hanë dhe ushtrohen, mund të lehtësojnë rreziqe madje edhe të forta për problemet e zemrës. Por shumica e studimeve të tilla kanë shqyrtuar një sërë çështjesh të jetesës së shëndetshme

Për studimin e ri, i cili u botua këtë muaj, kërkuesit në Universitetin e Stanfordit dhe institucionet e tjera vendosën të fokusoheshin në mënyrë specifike në rolin e ushtrimit te aktivitetit fizik.

Studiuesit kërkuan në 482,702 burra dhe gra në studim të cilët nuk kishin pasur sëmundje të njohura të zemrës në fillim, duke analizuar gjenetikisht mostrat e tyre të indeve, duke kërkuar copëza të ndryshme të gjeneve të njohura për të rritur rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Ata gjithashtu i ndanë ato në tre grupe, bazuar në shëndetin e tyre.

Pra, një aktivitet fizik më i mirë kontribuon në një jetë më të shëndetshme dhe me më pak problemeve me sëmundjet dhe veçanërisht sëmundjet e zemrës të cilat prekin një masë të madhe të popullatës./NYT