Bima që bën mrekulli kundër diabetit

Moringa oleifera është një bime qe rritet në Indinë Veriore dhe mund të gjendet në Azi dhe Afrikë. E quajtur “pema e mrekullisë”, nuk është shumë e njohur në vendet perëndimore për pasurite e saj medicinale.

Gjatë gjithë historisë, moringa është përdorur si një ilaç për një shumëllojshmëri të kulturave dhe qytetërimeve që ekzistonin në zonat ku rritej kjo bime, përfshirë egjiptianët e lashtë, grekët dhe romakët.
Ajo ka një sere vetish të ndryshme shëruese, duke përfshirë ato anti-fungale dhe anti-diabetike.
Shumica e njerëzve nuk e dinë se moringa është një anti-kancerogjen efektiv dhe i sigurt.
Ekzistojnë gjithashtu prova të kohëve të fundit që sugjerojnë se moringa është efektive në luftimin e kancerit të mëlçisë, mushkërive, gjirit dhe prostatës.
Moringa është duke u kultivuar në një shkallë të gjerë në të gjithë Azinë, Afrikën, Karaibet dhe Amerikën Qendrore, por më së shumti në Indi.
Moringa oleifera ka përfitime shumë të mëdha shëndetësore:
Ulja e nivelit të sheqerit në gjak
Nëse jeni diabetik ose prediabetik, merrni këtë bimë ose ekstraktin e saj pasi do të reduktojë ndjeshëm nivelet e glukozës në gjak.

Ajo ka një efekt pozitiv në sekretimin dhe veprimin e insulinës.
Farat Moringa janë një burim kryesor i acidit oleik. Është një acid yndyror që nuk sintetizohet me yndyrna të tjera; kjo është arsyeja kryesore që acidi oleik është shumë i dobishëm në trajtimin e diabetit.
Për më tepër, ajo gjithashtu ul nivelin e përgjithshëm të kolesterolit dhe rrit nivelet e lipoproteineve me densitet të lartë duke sjellë kështu metabolizmin e trupit në proporcion të balancuar.
Moringa përmban të gjithë gamën e vitaminave dhe mineraleve që e bëjnë atë mjaft te dobishme.
Gjethet Moringa janë gjithashtu një burim “i plotë” i proteinave që përmban 18 aminoacide dhe të paktën 46 antioksidantë esenciale, duke përfshirë 272 % të konsumit tonë të rekomanduar ditor të vitaminës A.
Gjethet e Moringa mund të konsumohen të papërpunuara, të gatuara ose të lëngshme.
Duke qene se pemet moringa nuk janë lehtësisht të disponueshme kudo, mënyra tjetër më e mirë është blerja e saj në formë pluhuri për t’u shtuar në lëngjet, çaj ose në sallatë dhe supë.
Ky është një opsion i mirë nëse nuk konsumoni zarzavate të mjaftueshme.
Tek njerëzit që nuk hanë shumë fruta dhe perime, ose kanë një sëmundje kronike, moringa pluhur siguron një gamë te plotë të ushqyesve.
Gratë shtatzëna gjithashtu mund te perfitojne shume nga perdorimi i kesaj bime./ opinion.al